Terdapat 5 benda yang perlu ada di dalam kereta anda. Apa 5 benda yang perlu ada di dalam kereta itu? Mari baca artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut.

Anda harus sentiasa mempunyai item-item tertentu di dalam kereta. Admin tidak memaksudkan dengan sampah yang ada di dalam kenderaan anda. Keperluan item-item ini akan memastikan kereta dan diri anda berada dalam keadaan selamat serta turut membantu anda dalam menangani halangan yang tidak dijangka berlaku.

Anda mungkin mendapat pertolongan sekiranya anda terkandas di tepi jalan raya. Tetapi perkara ini tidak menjadikan item-item ini kurang penting! Walaupun sesetengah orang tidak memerlukannya kerana mereka mempunyai perjalanan yang singkat, tetapi bagaimana pula sekiranya anda yang mempunyai perjalanan yang jauh dan sukar untuk menjumpai kedai-kedai membaiki kereta. Oleh itu, lebih baik untuk anda menyediakan item-item tersebut.

Sekiranya anda bercadang untuk melakukan perjalanan jauh serta balik ke kampung, adalah lebih baik anda menyemak semula beberapa keperluan kecemasan sebelum memulakan perjalanan.

5 benda yang perlu ada di dalam kereta anda ialah :

  1. Power bank jump stater

Bateri ini mungkin kelihatan kecil dan sesetengah orang berpendapat “Boleh ke power bank kecil ini membantu bateri kereta?”.

Bateri ini kelihatan kecik tetapi mempunyai kuasa yang tinggi. Ia juga boleh membantu anda sehingga sampai ke kedai membaiki kereta atau ke destinasi anda.

  • Tukul keselamatan 3 dalam 1

Kita tidak dapat menjangkakan apa yang mungkin berlaku pada kita di masa akan datang. Denga nada tukul keselamatan ini, anda boleh memecahkan tingkap atau memotong tali pinggang keledar untuk melarikan diri.

  • First aid kit

Kit kecemasan di dalam kereta atau kenderaan bukan sahaja boleh membuktikan penting sekiranya berlaku kecemasan yang seruis, tetapi juga kemalangan yang kecil sepeti luka, calar, dan melecur. Kit ini berfungsi sebagai cara penting untuk membantu orang yang cedera sehingga bantuan selanjutnya tiba.

  • Amaran kecemasan segi tiga

Segitiga amaran kecemasan berwarna terang dengan pita pemantul untuk menangkap lampu atau matahari, beberapa segitiga amaran kecemasan boleh lipat adalah pelaburan yang baik untuk kit bekalan kecemasan kenderaan anda.

Ini mengambil jumlah ruang yang minimum dan benar-benar berguna untuk memastikan anda selamat di jalan raya. Set segi tiga amaran kecemasan boleh didapati di banyak kedai alat ganti automotif atau di bahagian automotif di beberapa gedung serbaneka. Ini adalah cara yang agak murah untuk memastikan anda mempunyai kaedah untuk memaklumkan orang ramai tentang bahaya dan memastikan diri anda selamat di jalan raya.

Walaupun sebarang saiz kebakaran boleh menyebabkan kerosakan, mempunyai alat pemadam api di tangan akan membantu mengelakkan kerosakan yang meluas pada kenderaan anda. Ini amat membantu apabila ternyata insurans anda tidak melindungi punca kebakaran (cth. elektrik). Perkara dengan kebakaran kenderaan ialah ramai orang tidak pernah menjangkakan ia akan berlaku. Anda mungkin mempunyai kereta anda diservis dengan kerap dan tidak membawa bahan kimia berbahaya, tetapi kebakaran kereta boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Kemungkinan anda menghadapi orang lain dengan kebakaran kereta adalah lebih tinggi daripada yang anda alami sendiri. Memandangkan bukan keperluan undang-undang di Malaysia untuk membawa alat pemadam api di dalam kereta anda, tidak semua orang akan memilikinya. Jika anda melihat seseorang mengalami kebakaran di dalam kenderaan mereka, anda akan dapat membantu mereka memadamkannya.

Kebakaran kereta boleh disebabkan oleh pelbagai isu, termasuk kesilapan manusia, suhu, masalah mekanikal dan elektrik. Jika anda mengalami masalah perosak di kawasan anda meletakkan kereta anda, serpihan tikus boleh terbakar apabila kereta menjadi panas, menyebabkan api merebak ke seluruh kenderaan anda.

Oleh itu, kita digalakkan untuk menyediakan 5 benda yang disenaraikan di atas. Ia juga membuktikan bahawa ianya dapat menyelamatkan diri kita dari kemalangan yang mungkin berlaku.