Apa Itu Selimut Kebakaran?

Fire Blanket / Selimut Kebakaran ialah satu peralatan untuk memadam kebakaran. Namun Fire Blanket ini tidak dapat untuk digunakan untuk semua jenis kebakaran. Pemadam ini diperbuat dari kain gentian kaca yang disalut dengan bahan tahan api. Selimut ini berfungsi adalah untuk menghentikan bekalan udara ke dalam api.

Ingat segitiga kebakaran, faktor pembentukan api? Kebakaran boleh berlaku apabila 3 faktor pembakaran kebakaran dipenuhi, iaitu haba, bahan api, dan oksigen. Jika hanya satu faktor yang tidak mencukupi, maka api tidak akan terbentuk. Pemadam ini berfungsi dengan menyekat salah satu faktor segitiga kebakaran, iaitu oksigen. Terdapat beberapa cara untuk menggunakan selimut api ini.

selimut api

Cara-Cara Menggunakan Selimut Api.

Picture2

  • Pertama lihat sejauh mana api kebakaran itu. Sebelum membuat keputusan untuk menggunakan selimut api, Selain perhatikan juga berapa besar api itu. Selimut api hanya bertujuan untuk kebakaran kecil atau kebakaran yang tidak besar daripada jangkauan yang dapat ditutup oleh selimut api ini.

GLOVE

  • Pastikan tangan dan lengan anda dilindungi dari bahaya kebakaran. Sebelum menggunakan selimut api, sekurang-kurangnya pakai sarung tangan kalis api atau bungkus tangan anda dengan satu bahagian pada selimut api ini.
  • Tarik dua reben pada selimut api sehingga seluruh selimut api keluar dari bungkusannya.
  • Tetapkan kedudukan anda berhampiran hotspot dan letakkan selimut api di sisi lengan anda. Pastikan kedudukan anda betul dan tidak ditutup untuk melihat hotspot.

Picture3

  • Selepas merasakan kedudukan anda betul, segera tutup seluruh kawasan pembakaran perlahan-lahan dengan selimut api (jangan buang atau mencampaknya).
  • Jika mungkin, matikan sumber haba dengan segera, seperti mematikan arus elektrik, mematikan dapur, oven, dan sebagainya.
  • Segera lari dari kawasan kebakaran dan biarkan selimut api menutupi sumber api selama lebih dari 30 minit untuk menjadikan kawasan itu selamat dan api dapat dipadam.

Picture4

  • Semasa menunggu proses pemadaman, anda boleh menghubungi pihak bomba untuk membantu jika usaha pemadaman tidak berjaya.
  • Sebaik sahaja masa berlalu, angkat selimut api dengan perlahan dan berhati-hati. Posisikan diri anda ke arah angin (jangan melawan angin). Sekiranya api telah padam sepenuhnya, bersihkan selimut api dan kawasan yang yang terbakar.

Kewujudan selimut api ini akan melengkapi sistem perlindungan kebakaran di rumah, apartmen, pejabat, hotel, restoran, industri, bengkel, dll.  Ianya boleh digunakan untuk kebakaran dan penyelamatan. Semoga artikel kami tentang cara untuk menggunakan selimut api boleh memberi manfaat kepada pembaca.