Kepentingan Alat Pemadam Api Dipasang Pada Bangunan

Ketika ini boleh dikatakan kita sangat kurang memberi perhatian kepada pentingnya alat pemadam kebakaran di bangunan. Adakah anda tahu Kepentingan Alat Pemadam Api Dipasang Pada Bangunan?

Kepentingan Alat Pemadam Api Dipasang Pada Bangunan

Walaupun kita selalu melihat alat pemadam kebakaran dalam bangunan setiap hari, kita mungkin tidak pernah berfikir tentang bagaimana pentingnya alat pemadam api ini apabila terbakar. Mungkin sesetengah daripada kita tidak pernah berada dalam keadaan kecemasan kebakaran tetapi mungkin sebahagian daripada kita juga pernah berada dalam situasi kejadian dan tidak sepatutnya membiarkannya berlaku lagi.

Tempat kerja adalah tempat kita bekerja dan kebanyakan waktu pejabat, kita menghabiskan masa di sana untuk menyelesaikan tugas. Sekiranya berlaku kebakaran di pejabat, apa yang kita akan fikir perkara pertama yang perlu dilakukan?

Apa Yang Perlu Dilakukan Jika Berlaku Kebakaran?

Adakah kita akan melarikan diri? Adakah kita akan mengambil barangan terlebih dahulu sebelum berlari menyelamatkan diri? Atau adakah kita bimbang tentang seluruh tempat atau rakan sekerja atau barangan peribadi kita? Dan adakah kita tahu bagaimana menggunakan alat pemadam api?

Walaupun kita tahu kebakaran yang terjadi biasanya pada skala kecil, jika tidak ada pemadam api untuk mengurangkan kebarangkalian kebakaran kecil, ia akan berubah menjadi besar dalam beberapa minit sahaja.

Meletakkan alat pemadam api mengikut jumlah yang disyorkan di dalam bangunan boleh melindungi dari kebakaran yang mungkin boleh berlaku pada bila-bila masa. Memastikan semua pekerja tahu cara menggunakannya adalah bahagian penting dalam pelan kecemasan.

Kekerapan Melakukan Latihan Kebakaran Di Tempat Kerja

Kebiasaannya, kebanyakan syarikat akan melakukan latihan latihan api atau latihan keselamatan kebakaran sekali setahun untuk pekerja mereka supaya mereka tahu apa yang perlu dilakukan dan dapat menggunakan alat pemadam api dalam situasi kecemasan yang sebenar.

Ia menjadi sebab faktor kepentingan alat pemadam api dipasang pada bangunan yang terletak di setiap tingkat. Semua orang perlu didedahkan kepada lokasi yang tepat di mana alat pemadam api terdekat terletak dimana sehingga mereka dapat menggunakannya dengan segera.

Ia juga penting untuk mengetahui bagaimana untuk mengekalkan alat pemadam api supaya pemadam api dapat bertahan lebih lama. Pemadam api boleh membantu mengawal kebakaran kecil dan menghalangnya daripada merebak sehingga pihak Bomba tiba.

Jenis-jenis alat pemadam api yang berbeza boleh melawan pelbagai jenis kebakaran yang berlaku. Apabila ia digunakan untuk menangani kebakaran, adalah penting untuk mengetahui bahawa kita menggunakan alat pemadam api yang betul dan yang berfungsi. Kesesuaian pula bergantung pada jenis tempat kerja.

Untuk mengetahui alat pemadam api manakah yang sesuai dengan bangunan di tempat kerja anda, hubungi talian 03-7831 4791 atau klik ABC Fire Extinguisher WHATSSAPP untuk mendapatkan khidmat professional dari kami dan membincangkan mengenai alat pemadam api dengan lebih lanjut.

Tenaga pakar kami sedia membantu anda mengikuti peraturan yang betul dan memastikan perniagaan anda memenuhi keperluan keselamatan kebakaran.