Satu letupan besar di sebuah kilang kimia timur China telah mengakibatkan puluhan mangsa yang terkorban dan ratusan pekerja mengalami kecederaan. Manakala 90 orang daripada mereka berada dalam keadaan serius.

Menurut agensi berita Xinhua News, jumlah angka kematian mungkin meningkat dari semasa ke semasa dengan seramai 28 orang lagi masih tersenarai dalam senarai yang hilang.

Seramai 26 orang telah disahkan mati dalam letupan telah dikenalpasti, katanya.

Ledakan besar di taman perindustrian di bandar Yancheng, utara Shanghai adalah salah satu kemalangan industri paling teruk dalam sejarah di China dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Letupan itu telah menyebabkan berlakunya gempa bumi bermagnitud 2.2 di kawasan sekitar kejadian.

Menurut keterangan seorang wanita, yang hanya ingin dikenali sebagai Zhi, berkata dia tinggal kira-kira lima kilometer dari loji berkenaan dan kaca dari tingkap yang dihancurkan oleh daya letupan itu turut mencederakan jirannya.

Sekolah berhampiran turut menerima kesan dari letupan tersebut dan diarahkan ditutup. Hampir 1,000 penduduk turut dipindahkan ke kawasan yang lebih selamat sebagai langkah keselamatan dan berjaga-jaga terhadap kebocoran dan letupan tambahan.

Ledakan itu juga telah menghasilkan kawah dan lebih daripada 900 anggota bomba dikerahkan ke kawasan kejadian untuk memadamkan kebakaran.

Parit dan jalan air yang melalui dan dari kompleks tumbuhan telah disekat untuk menghalang bahan kimia toksik daripada mengalir ke Laut Kuning yang berdekatan, di bawah perintah Kementerian Ekologi dan Alam Sekitar.

Kawasan kilang itu di antara kilang-kilang kimia di Yancheng, yang mana kilang tersebut juga mempunyai rekod keselamatan yang lemah.

Pada Februari 2018 yang lalu, Pentadbiran Negeri Keselamatan Kerja China berjaya menahan 13 jenis barang merbahaya keselamatan di syarikat itu termasuk tangki benzena toksik, dipercayai menjadi sumber letupan.

Sumber : ABC