Apakah punca kebakaran kereta? Kebanyakkan rakyat Malaysia bila nak keluar dengan menggunakan kereta, jarang kita dengar orang periksa terlebih dahulu keadaan kereta, selalunya start je enjin kereta dan terus ke destinasi. Tanpa kita sedar mungkin kereta kita itu dalam keadaan rosak.

Kita kena check kereta kita sekurang-kurangnya sekali sebulan. Tak perlu ke kedai. Kita juga boleh periksa sendiri tetapi sekiranya kita sedar ada kerosakkan barulah ke kedai.

Ini mendedahkan kita kepada risiko kebakaran kereta. Ini antara punca paling biasa kebakaran kereta berlaku.

1. Kemalangan Kereta

Seperti dalam filem. Dua buah kereta bertembung antara satu sama lain dan kemudian kereta-kereta itu meletop

Walaupun letupan jarang berlaku, kebakaran kereta tidak. Zon renyuk kenderaan secara amnya direka khas dengan bentuk yang baik. Ia menggunakan kepingan logam untuk menyerap kuasa sebarang hentaman, melindungi zon bahaya dalaman seperti enjin dan tangki petrol.

Tetapi pukulan yang cukup kuat boleh menyebabkan kebocoran pada cecair mudah terbakar. Apa yang diperlukan untuk terbakar hanyalah percikan api atau suhu tinggi

2. Kurang Penyelenggaraan

Jika anda tidak mengikuti penyelenggaraan kereta anda, kereta anda secara amnya berisiko lebih tinggi bukan sahaja untuk kebakaran tetapi juga terdedah kepada bahaya secara amnya.

Jika anda membiarkan bahagian yang rosak, pengedap bocor dan pendawaian yang rosak tanpa pembaikan, anda meningkatkan risiko kereta anda terbakar secara mendadak.

Walaupun adalah lebih baik untuk menyerahkan kerja dalaman kereta anda kepada profesional, namun, terdapat pemeriksaan biasa yang boleh anda lakukan untuk memastikan kereta anda secara amnya dalam keadaan baik.

• Periksa minyak enjin

Periksa minyak enjin anda dengan kerap. Ia memastikan bahagian dalaman dilincirkan dan sejuk, mengelakkan bahagian yang bergerak daripada mengisar antara satu sama lain yang menyebabkan haus dan kerosakan.

• Tekanan Tayar & Benang Tayar

Periksa tekanan tayar dan benang tayar hendaklah diperiksa setiap minggu. Memastikan tayar anda ditetapkan pada tekanan yang betul memastikan bahan api anda digunakan dengan cekap. Memastikan benang tidak terlalu haus meningkatkan pengendalian dan cengkaman terutamanya ketika memandu di jalan basah.

3. Pendawaian yang rosak

Ini patut disebut sekali lagi. Terdapat kira-kira panjang kumulatif 4km dalam kereta moden dan jika ada 2 sentuhan dan menyebabkan kekurangan, itu adalah permulaan kebakaran. Apa yang diperlukan hanyalah percikan api. Pengubahsuaian mudah yang anda lakukan pada kereta anda (pembesar suara baharu, menambah kamera pemuka, menukar radio anda, dll)

4. Enjin Terlalu Panas

Kami telah melihat sebuah kereta diletakkan di tepi jalan dengan wap naik dari ruang enjin.

Pendek kata, enjin terlalu panas hanya kerana haba tidak dapat keluar dari ruang enjin. Ini mungkin disebabkan oleh banyak komplikasi, tetapi yang paling biasa ialah kipas radiator rosak, kebocoran sistem penyejukan, pam air pecah atau hos penyejuk tersumbat.

Oleh itu, kita sebagai pengguna yang berhemah perlu la check kereta kita untuk mengelakkan punca-punca yang boleh menyebabkan kebakaran kereta.