KEGAGALAN KEJURUTERAAN

kegaglan kejuruteraan

Gambar 1 Highland Towers runtuh

“Pada 11 Disember 1993, jam 1.35 petang, menara pertama kompleks Highland Tower telah tumbang, dan membunuh 48 orang penghuni. Punca kejadian disebabkan tanah runtuh yang berlaku apabila paip pecah. Menjejaskan struktur tanah di tapak bangunan tersebut, lalu menumbangkan bngunan Highland Tower.

– source

Kejuruteraan adalah salah satu bidang yang telah banyak menyumbang dalam mengubah landskap dunia kepada suatu arah yang lebih baik. Inovasi dan penemuan buatan manusia selama beberapa dekad ini tidak kurang hebatnya dalam menghasilkan rekaan yang lebih canggih dan memudahkan semua. Tetapi, jalan pintas dalam reka bentuk kejuruteraan boleh menyebabkan bencana besar.

Walaupun terdapat kemajuan besar oleh para jurutera, kesalahan kecil boleh mengakibatkan kegagalan dan kemudaratan tidak dapat dielakkan. Antara penyebabnya ialah oleh kegagalan reka bentuk, kesalahan penganggaran, pengetahuan yang tidak mencukupi dan banyak lagi.

Sains dan teknologi memenuhi pelbagai tuntutan dan keperluan dalam masyarakat. Semuanya bagi memudahkan kehidupa seharian kita, dan sebagai hasilnya, kejuruteraan diperkenalkan. Tuntutan ini meliputi – bangunan, perisian komputer, kapal dan pesawat terbang. Pembentukan teknologi dan infrastruktur yang lebih baru mesti dipenuhi dengan cekap dan menjimatkan kos.

Untuk mencapai semua tujuan yang disebutkan di atas, orang yang dituju; terutamanya jurutera mesti mempunyai pendekatan bersama dengan semua jabatan untuk mencapai matlamat yang diinginkan.

Oleh itu, bagi sebilangan jurutera, sukar bagi mereka untuk mencapai matlamat kerana mereka meletakkan margin kos terlebih dahulu dan bukannya keselamatan penghuni bangunan. Biasanya, mereka membuat beberapa jalan pintas dalam reka bentuk untuk mengurangkan kos pembinaan dan fabrikasi.

Rajah 2 Kegagalan dinding penahan

Kepentingan keselamatan dititikberatkan dalam bidang kejuruteraan. Dengan belajar dari kegagalan kejuruteraan yang lepasia dapat memberikan kesedaran ke[ada mereka tentang bahaya dan impak yang akan berlaku sekiranya mereka mengabaikan kaedah pencegahan keselamatan.

Dengan menjalankan beberapa ujian seperti; ujian tegangan, analisis elemen hingga dan teori kegagalan, ia dapat membantu para jurutera mendapatkan maklumat mengenai berapa banyak daya dan tekanan maksimum yang dapat diterapkan ke kawasan tertentu dalam reka bentuk. Langkah pencegahan ini membantu mengurangkan kegagalan.

Walaupun begitu, bencana ini telah menjadi subjek kajian dan penyelidikan bagi jurutera generasi baru. Siasatan dilakukan agar mereka dapat mengetahui kesalahan apa yang paling biasa dilakukan oleh jurutera dan memperbaiki sistem kejuruteraan untuk masa depan yang lebih baik.

Hantarkan e-mel kepada kami sekarang di [email protected] untuk mengetahui lebih lanjut dan mendapatkan rundingan keselamatan kebakaran. Kami dapat membantu anda mengikuti peraturan untuk memastikan perniagaan anda memenuhi kewajibannya. UNTUK KETERANGAN LANJUT, hubungi 03-78312791