Tips Mencegah Kebakaran Ketika Di Rumah

Tips Mencegah Kebakaran Ketika Di Rumah | Kebakaran sering berlaku dalam masyarakat kita. Sering kali kita melihat di dada akhbar peristiwa seperti ini berlaku tanpa mengira tempat, masa dan keadaan.

Walau bagaimanapun, api adalah satu perkara yang boleh kita memecahkannya. Kami berkongsi beberapa petua mengenai bagaimana untuk mencegah kebakaran. Sila pastikan rumah anda selamat sebelum meninggalkan rumah anda.

Temecula-Fire-Damage-1024x685

Berikut adalah Tips Mencegah Kebakaran Ketika Di Rumah yang kita boleh lakukan ketika berada di rumah.

1. Keselamatan Di dapur

Semasa memasak perlu fokus sepenuhnya. Pastikan keadaan dapur bersih dan tidak berminyak. Jangan masak dalam keadaan diri berasa penat atau mengantuk.

2. Bilik pemanas

Letakkan pemanas pada jarak 3 kaki atau satu meter dari objek yang mudah terbakar.

3. Peralatan merokok

Pastikan bekas abu yang digunakan adalah besar dan luas. Basuh bekas sebelum digunakan kemudian jangan merokok apabila tidur. Adalah lebih baik jika TIDAK merokok kerana membahayakan kesihatan.

4. Pemetik api

Pastikan pemetik api disimpan dengan selamat untuk mengelakkannya dari terbakar atau meletup secara tiba-tiba.

5. Elektrik

Gantikan wayar yang rosak atau dipintal. Sentiasa perhatikan peralatan elektrik yang digunakan seperti peralatan berbau, berasap dan terlalu panas.

Ini Tips Mencegah Kebakaran Ketika Di Rumah yang dapat membantu anda untuk mengelakkan kejadian seperti itu. Apabila ia berlaku, penyesalan kemudiannya tidak berguna.