5 Tindakan Bantu Mangsa Yang Terperangkap Dalam Kebakaran

Kebakaran boleh berlaku di mana sahaja dan bila-bila masa. Oleh itu, kita perlu sentiasa peka bagaimana untuk menyelamatkan diri dan mangsa yang terkena kebakaran sebelum pasukan penyelamat tiba. Terdapat 5 Tindakan Bantu Mangsa Yang Terperangkap Dalam Kebakaran.

Langkah berjaga-jaga adalah penting apabila anda ingin menyelamatkan mangsa kebakaran dan pastikan anda mengikuti langkah-langkah ini untuk menyelamatkan diri atau mangsa. Dalam artikel ini kami kongsikan, 5 Tindakan Bantu Mangsa Yang Terperangkap Dalam Kebakaran.

5 Tindakan Bantu Mangsa Yang Terperangkap Dalam Kebakaran

5 Tindakan Bantu Mangsa Yang Terperangkap Dalam Kebakaran

1. Sentiasa Kekal Berdekatan dengan Lantai dan Merangkak

Asap kebakaran boleh membahayakan dan boleh membawa maut. Dalam kejadian kebakaran, antara kemudaratan adalah diri yang terhidu asap yang berlebihan. Ketika kebakaran berlaku, udara panas dan asap akan menduduki tempat teratas dan gas toksik akan turun ke lantai, udara yang bersih akan berada di zon selamat untuk bernafas satu hingga dua kaki (30cm hingga 60cm) dari tingkat lantai.

Walaupun cuba menyelamatkan diri kerana terperangkap dalam api, jika laluan utama telah dipenuhi dengan asap, cuba mencari jalan altenatif lain. Sekiranya tidak ada pilihan, ikuti jalan utama dengan merangkak dan pastikan anda jumpa zon selamat.

5 Tindakan Bantu Mangsa Yang Terperangkap Dalam Kebakaran

2. Selamatkan Diri Melalui Tingkap

Jika laluan utama disekat api dan asap, anda boleh cuba menyelamatkan diri melalui tingkap. Sebelum membuka tingkap, pastikan pintu bilik tertutup rapat mencegah kebakaran daripada menyebarkan.

Jika anda berada di tingkat satu dan juga terperangkap di dalam api, cuba turun dengan cara yang selamat untuk mengelakkan kecederaan. Keluarkan kaki dan turun kemudian keluar melalui tingkap ke belakang. Bertahan sebentar di bahagian sampingan dan kemudian terjun.

5 Tindakan Bantu Mangsa Yang Terperangkap Dalam Kebakaran

3. Rasa Haba Pintu Sebelum Buka

Sekiranya anda terperangkap di dalam bilik, sebelum membuka pintu, anda perlu merasakan kehangatan daun pintu, kunci dan bingkai pintu dengan menggunakan bahagian belakang tangan.

Jika ia terasa panas, jangan buka pintu dan cari jalan keluar alternatif. Jika daun pintu tidak panas, anda harus berlutut dan dekatkan bahu ke pintu terlebih dahulu sebelum membuka pintu perlahan-lahan dan berhati-hati.

Tindakan ini diperlukan untuk mencegah pencerobohan api dan asap yang biasa diisi bahagian atas bilik.

5 Tindakan Bantu Mangsa Yang Terperangkap Dalam Kebakaran

4. Padamkan Api di Tubuh Badan Jika Ada

Sekiranya pakaian anda terbakar, ambil tindakan pantas untuk memadamkannya dengan cepat. Sekiranya anda lewat, api akan membakar pakaian anda dan berisiko tinggi hingga menyebabkan kematian.

Usah panik, bertenang dan berhenti (jika anda bergerak). Rebahkan badan anda di atas lantai, dan gulingkan badan. Dengan cara ini, api akan terpadam dengan lebih cepat.

5 Tindakan Bantu Mangsa Yang Terperangkap Dalam Kebakaran

5. Cegah Toksik Melalui Udara

Jika anda tinggal di pangsapuri dan berada di tahap yang agak tinggi semasa kebakaran, jangan cuba memanjat melalui tingkap. Sekiranya anda terperangkap di dalam bilik dan terperangkap dalam api, tutup pintu bilik dan gunakan selimut atau pakaian dan tutup ruang di bawah pintu untuk mengelakkan asap toksik daripada memasuki bilik anda.

Untuk mengelakkan kebakaran sering berlaku, buat pemeriksaan berkala pendawaian elektrik di dalam rumah.

Jika ada kerosakan, gantikannya dengan segera. Jangan biarkan peralatan elektrik berada di tempat di mana air boleh mengalir atau terdedah kepada kanak-kanak.

Kita perlu belajar bagaimana Melakukan 5 Tindakan Bantu Mangsa Yang Terperangkap Dalam Kebakaran

Ia juga penting untuk memastikan soket elektrik tidak dibebankan dengan pelbagai peralatan elektrik seperti peti sejuk dan mesin basuh yang dipasang bersama-sama.

Banyak kes kebakaran berlaku kerana beban elektrik yang berlebihan dan tanpa kawal yang sewajarnya. Mencegah itu lebih baik. Sentiasalah berhati-hati.