Ini Punca Utama Bagaimana Boleh Berlaku Kebakaran

Kebakaran boleh berlaku di mana sahaja yang anda tidak terfikirkan ianya akan berlaku disitu. Pada dasarnya, kebakaran berlaku apabila kita sebagai manusia melakukan perkara-perkara yang boleh membawa kepada kebakaran. Ini Punca Utama Bagaimana Boleh Berlaku Kebakaran.

Ini Punca Utama Bagaimana Boleh Berlaku Kebakaran

Orang ramai melakukan cara hidup yang tidak betul dan berbahaya yang boleh menjadikan kehidupan kita tidak selamat dan mengancam kehidupan orang lain. Mari kita ambil beberapa langkah. Ini Punca Utama Bagaimana Boleh Berlaku Kebakaran.

Penggunaan Plug Sambungan(extension) Secara Berlebihan

Plug sambungan memang boleh menjadikan kehidupan kita lebih mudah dan kerja lebih pantas tetapi pada masa yang sama ia juga boleh memberi kita risiko yang buruk juga. Ini bermakna, apabila kita menggunakan terlalu banyak wayar pada sambungan yang sama, ia boleh membawa kepada bahaya yang boleh menyebabkan kebakaran.

Ini kerana wayar yang banyak boleh membuatnya menjadi panas dan menyebabkan kejutan elektrik jika tidak digunakan dengan betul. Selain itu, apabila mempunyai terlalu banyak wayar di saluran yang sama, ia tidak boleh mengeluarkan haba yang dihasilkan dan tidak baik untuk keadaan sekeliling.

Keluar Rumah Tanpa Mematikan Elektrik

Perkara-perkara seperti ini seringkali dilakukan oleh semua orang terutamanya apabila sedang terburu-buru untuk keluar. Elakkan dari terlupa untuk mematikan lampu, kipas atau peralatan elektrik yang lain. Ia boleh mengundang dan membawa kepada keadaan yang tidak selamat serta boleh menjadikan persekitaran kita dalam bahaya.

Meninggalkan Dapur Ketika Memasak Tanpa Pengawasan

Memasak terutamanya tanpa ada yang mengawasinya ia adalah antara sebab utama kebakaran boleh berlaku di rumah anda. Ini kerana memasak boleh dibakar dan mudah terbakar. Pada masa yang sama boleh menyebabkan kebakaran api.

Cecair Mudah Terbakar Yang Tidak Selamat

Jangan letakkan tin yang bertekanan tinggi atau boleh mengandungi aerosol seperti minyak wangi, penyembur rambut, penyembur racun serangga dan lain-lain yang boleh menyebabkan kebakaran. Gas dari bekas ini boleh menjadi panas dan meletup dengan mudah. Oleh itu, pastikan anda sentiasa selamat di tempat yang betul.

Letak Lilin Tanpa Ada Orang Yang Melihatnya.

Ia mungkin kelihatan seperti satu perkara yang remeh, tetapi jenis sikap ini boleh menyebabkan kebakaran. Sebagai contoh, anda mempunyai haiwan peliharaan dan mereka bermain di sekitar rumah anda dan terkena lilin. Akibatnya, risiko menjadi api yang mudah terbakar adalah tinggi dan itu sememangnya berbahaya untuk kediaman anda.

Merokok Di Dalam Rumah

Sikap ini adalah yang paling berbahaya kerana rokok mengandungi bahan-bahan yang mudah terbakar. Walaupun perkara ini berlaku tidak kerap, anda perlu mengambil inisiatif yang selamat dan tidak mendedahkan sebarang bahaya.

Ramai yang ambil ringan tetapi Ini Punca Utama Bagaimana Boleh Berlaku Kebakaran. Langkah-langkah pencegahan perlulah diambil seperti memasang alat pengesan kebakaran sebagai persediaan awal.

Mahu dapatkan khidmat nasihat professional? Kami sedia untuk membantu anda menyediakan Latihan Keselamatan Kebakaran. Kami adalah pembekal alat pemadam api murah di Malaysia dan disahkan oleh Jabatan Bomba Malaysia.