Ramai yang tak tahu kawasan untuk meletakkan alat pemadam api di rumah. Jom kami share dekat mana.

Walaupun alat pemadam api adalah keperluan yang perlu ada untuk setiap premis perniagaan, dan bukan kewajiban untuk rumah tetapi ianya amat digalakkan kerana terdapat di rumah juga ada risiko untuk berlaku kebakaran.

Setiap tahun, terdapat banyak kejadian kebakaran dilaporkan di negara ini. Kalau korang mungkin fikir bahawa keselamatan kebakaran untuk rumah adalah sukar dan mahal untuk dimulakan, tetapi harga alat pemadam api bermula dari serendah RM50 je.

Jadi di manakah kawasan terbaik untuk meletakkan alat pemadam api di rumah? Di sini min akan kongsikan panduan tentang tempat yang disyorkan untuk mempunyai alat pemadam api (APA).

1. Ruang Tamu

Ruang tamu adalah tempat keluarga melepak dan berkumpul. Selain itu, ruang tamu juga merupakan ruang sekiranya rumah anda dikunjungi tetamu. Di ruang tamu juga terdapat televisyen dan peralatan elektronik.

Oleh itu, adalah penting untuk mempunyai alat pemadam api di ruang tamu anda untuk akses mudah. Untuk ruang tamu, kami cadangkan mempunyai alat pemadam api bersaiz sederhana kerana lokasi ruang tamu biasanya di bahagian tengah rumah.

Dalam apa jua keadaan, alat pemadam di ruang tamu boleh digunakan sebagai alat pemadam api bersama untuk kawasan umum yang lain.

2. Dapur

Dapur adalah salah satu tempat yang paling biasa untuk mencari alat pemadam api di mana-mana rumah kerana tanpa api, anda tidak boleh memasak. Peralatan memasak terus menjadi punca utama kebakaran struktur rumah dan kecederaan kebakaran yang dilaporkan.

Mengikut statistik di Malaysia diantara tahun 2010 dan 2014, peralatan memasak terlibat dalam 46% kebakaran struktur rumah, 19% kematian kebakaran rumah dan 44% kecederaan kebakaran rumah.

Alat pemadam api di dapur hendaklah berada dalam lingkungan 30 kaki dari dapur memasak supaya ia boleh diakses dengan mudah. Ia tidak sepatutnya berada betul-betul di sebelah dapur kerana ia mungkin tidak boleh diakses apabila kebakaran berlaku di dapur.

Untuk dapur, kami juga mengesyorkan mempunyai selimut api untuk memasak api. Ini adalah kerana sekiranya berlaku kebakaran semasa anda sedang masak di atas api.

Anda boleh menutupkan kuali itu dengan menggunakan selimut api untuk menghalang udara masuk. Selimut api ini direka khas, ianya tidak sama dengan selimut biasa yang ada diluar.

3. Bilik Tidur

Perkara mungkin menjadi panas di dalam bilik tidur, oleh itu adalah penting untuk mempunyai alat pemadam api di setiap bilik. Lebih-lebih lagi apabila terdapat komputer di dalam bilik.

Selain itu, kebakaran juga boleh berlaku disebabkan penghawa dingin. Sekarang ini kebanyakkan rumah mempunyai penghawa dingin di setiap bilik.

Kebanyakan kebakaran sebenarnya berlaku pada waktu malam, jadi penting untuk menyediakan alat pemadam di sebelah anda jika kebakaran berlaku pada tengah malam.

Alat pemadam api sebenarnya sangat mudah digunakan, malah kanak-kanak juga boleh menggunakannya jika diajar kaedah yang betul.

4. Berhampiran Kotak DB Elektrik

Lebihan beban berlaku apabila banyak peralatan elektrik jika penarafan kuasa tinggi seperti pemanas, ketuhar, motor, dll, dihidupkan serentak. Ini menyebabkan kebakaran dan ianya berlaku agak kerap.

Kebanyakkan rumah Kotak DB Elektrik ini berada di ruang tamu, jadi sudah memardai sekiranya di ruang tamu anda ada  satu alat pemadam api.